Tystnad säger mer än ord

645@70

I söndags höll Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Märkligt nog fick det väldigt liten uppmärksamhet i vänsterpressen. Knappt hittat några ledare bland dessa tidningar som berört det, och i de fall man berör det på nyhetsplats, har man gallrat väldigt hår vad som sades. Man skulle ju kunna tro (och hoppas på) att åtminstone SVT-nyheter skulle ge en bred och allmän bild av vad som sades, men detta sk ”oberoende” media har vinklat sin rapportering på ett högst märkligt sätt. Inget av det kontroversiella i Löfvens tal tas upp. Visserligen nämner man i förbigående att Löfven vill se hårdare tag mot ISIS och att olagliga bosättningar (för tiggare) skall bort, men i övrigt väljer man bara att framhålla de gamla vanliga ”klyschorna” kring invandring mm, trots att Löfven var ganska tydliga på ett par punkter, där man mest ”flummat” tidigare. Från borgerliga ledarsidor fick talet betydligt större uppmärksamhet och i stort sett alla de stora, fristående, sajterna (av vissa kallade hatsajter) berörde det.

Ibland kan det ju faktiskt vara det som inte sägs som kan vara mest intressant. Och faktum är att inget annat parti nämndes vid namn, även om den förra regeringen ibland fick sig en känga för skattesänkningar och för att man lämnat över ett stort budgetunderskott. Men SD nämndes inte alls, vilket väl får ses som en ganska stor förändring av retoriken. Stora delar av talet kändes som en enda flört med osäkra s-väljare, de som funderar på att gå över till SD. Löfven lovar visserligen inga drastiska förändringar av t ex migrationspolitiken, men är noga med att betona lag och ordning i allt från organiserad brottslighet (som ju är ganska så nära förknippat med invandringen) till migration och tiggeri. Inte tillräckligt för att locka tillbaka några väljare från SD, men kanske tillräckligt för att få några osäkra att avvakta och se vad som händer. Uppenbarligen ville han i alla fall inte reta upp fler väljare genom diverse anklagelser om allt från rasism till fascism.

Smaka på detta (lite lösryckta delar av talet):

” Vi ska ha en reglerad invandring, där rätten till asyl prövas och respekteras. Där de som får avslag får återvända, men de som beviljas asyl får ett värdigt mottagande.”

”Att se till att de människor som tigger kommer in i utbildning och sociala system i sina hemländer. ”

”Jag vet att vi kan skapa ett Sverige att vara stolt över.”

”Men det är dags att ta diskussionen om vad Sverige ska symbolisera. Vad som den blågula flaggan ska representera.”

”Sakta men säkert ska vi gå mot ett samhälle där var och en av oss kan säga: Ja, jag lever i ett land att vara stolt över.”

Allt det kunde väl lika gärna sagts av han, den andra partiledaren, han som hade den dåliga smaken att bjuda in ett live-band på sin kräftskiva!

Tyvärr trasslar Löfven sedan in sig igen i diverse klyschor om utbildningsstandarden på de som invandrar, och som vanligt finns det ingen seriös reporter inom etablerad media som är intresserade av att ifrågasätta hans påståenden. I våras hävdade han att en tredjedel av alla flyktingar från Syrien hade en högskoleutbildning, när det i själva verket var så att en tredjedel i bästa fall hade en eftergymnasial utbildning (vilket är en ganska så stor skillnad). Nu pratar han om hundratals läkare och annan sjukhuspersonal.

”Farmaceutbristen gör att apotek på mindre orter riskerar att stänga. Därför samarbetar vi med arbetsmarknadens parter för att de apoteksutbildade som flytt hit ska få snabbspår in på arbetsmarknaden. Det är brist på personal inom sjukvården. Så samma sak där: snabbspår för de hundratals utbildade läkare och annan sjukhuspersonal som kommit. Vi gör samma sak med kockarna, fordonsförarna, bilmekanikerna, alla de yrken där det råder brist.”

Finns det en farmaceutbrist i Sverige som hotar apoteken på mindre orter? Jag hittar 76 lediga jobb som farmaceut i Sverige, varav fyra på vad man skulle kunna kalla för mindre orter (Arvika, Lessebo, Åre och Sunne). Kommer det hundratals läkare till Sverige? Och även om det gör det, hur vet vi att de som påstår sig vara läkare faktiskt är det? Utav de 20 000 asylsökande som kom under januari till juli i år, kom hälften ungefär från Syrien. Av dessa har ungefär 30% en giltig id-handling (pass) och rimligtvis är det härifrån man skulle kunna hitta riktiga papper även på en examen från ett universitet. Ca 10% av syrierna har en akademisk utbildning och stämmer denna siffran även för dom som visar upp ett pass så har vi alltså 300 akademiker, och knappast alla är väl läkare. 30% av de asylsökande (7000) kommer från Somalia och Eritrea, i princip ingen av dessa har en giltig id-handling att visa upp, det måste vara ytterst osannolikt att de skall kunna visa upp en trovärdig examen från ett universitet. Nästa stora grupp kommer från Afghanistan (3500), här har ca 10% en id-handling när de anländer, utbildningsnivå och eventuellt antal läkare i denna grupp har jag inte hittat några siffror på. I höstas bestämde sig för övrigt Västra Götalandsregionen för att aktivt leta efter läkare i ”asylsystemet” genom att resa runt och fråga och sätta upp lappar (det görs tydligen ingen sökbar registrering på eventuella yrkeskunskaper. när asylsökande skrivs in i asylsystemet). Man hittade 40, och då var tydligen så att många av dessa 40  fanns på andra platser i landet som via djungeltelegrafen fick nys om vad som var på gång i Västra Götalandsregionen. Enligt Sveriges Läkarförbund  skulle man kunna slussa in ungefär 300 utlandsutbildade läkare om året om rutinerna förbättrades, det är väl tveksamt om det ens går att vaska fram så många kandidater i flyktingströmmarna. Bättre då att Löfven satsar på dom andra grupperna han nämner, det finns 656 lediga jobb som kock, 138 som bilmekaniker, fordonsförare finns inte ens som sökbar yrkestitel, men räknar vi in lastbilschaufförer samt buss- och taxiförare finns 347 lediga jobb. I bästa fall sen 300 läkare (även om det bara finns 119 lediga jobb enligt AMS), och 76 farmaceuter så har vi skrapat ihop 1500 jobb. Återstår då bara 18 500 (eller lite drygt 90% av dom som kommer hit), men att prata om dom ger givetvis inga pluspoäng i ett sommartal, så bättre att hålla tyst då!

Annonser

2 kommentarer

  1. Det är väl inte ett tvärsnitt av syrierna som kommer hit? Kostar ju en slant att ta sig hit, eftersom de inte får flyga på normalt sätt (vilket betydligt fler hade haft råd med) utan måste betala smugglare för att få riskera livet på medelhavet. Då kan man anta att många av de som kommer är såna som hade det gott ställt hemma. Därför rimligt att anta att det är betydligt fler akademiker än 10 %.

    Gilla

    1. 10% akademiker är den siffra Tino Sanandaji plockat fram från SCB:s statistik. Uppenbarligen är det så att man skickar ut en enkät och frågar de asylsökande vad de har för utbildning, så man kan undra hur tillförlitlig den är. Men det är det enda som finns att använda. Det naturliga hade ju varit att detta registrerats redan vid inskrivningen hos Migrationsverket, men det görs tydligen inte på ett sådant sätt att man kan söka ut statistik på det. Sen kan det ju faktisk vara så att de med riktigt bra utbildning och alla papper i ordning kanske är ganska attraktiva i många andra arabländer och därför inte behöver fly till länder som Sverige.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s