Man har ju varit med förr

ManifestationSå har då den stora söndagen passerat, söndagen då alla manifestationerna skulle hållas, söndagen då allt skulle vända, kulmen på en veckas orgier i självbelåtenhet från kändisar, debattörer och politiker som fått möjlighet att manifestera sin egen förträfflighet. Tajmingen är perfekt så här efter sommarstiltjen, kan ju vara en chans inför höstens högsäsong i mediebruset att få vara med i en debatt eller nåt larvigt lekprogram i TV. Gäller att hålla sig framme!

Kanske jag har blivit gammal och bitter, men skönt att det i så fall finns ytterligare några ”sura gammelgubbar” som känner lite som jag. Johan Westerholm är härligt ärlig som vanligt när han skriver om hur han fastnat i känslosåsen och träffsäker när han skriver om flest tomma ord per tidsenhet vinner. Widar Andersson prickar också rätt när han skriver om alla dessa goda kändisar. Men jag tycker ända att vänsterns nya ”hatobjekt”, Alice Teodorescu prickade så rätt redan i mitten av veckan när hon konstaterade ”Varför fortgår flyktingdöden”. För faktum är ju att när det kommer till kritan, när man plötsligt skall koppla ihop allt det fina snacket med praktikaliteter såsom lagar och regler och inte minst ekonomi, då falnar intresset ganska snabbt, i alla fall bland politikerna. Det var ju idag Stefan Löfven kunde lovat att ett antal Finlandsfärjor skall chartras för att bege sig ner till Medelhavet och hämta flyktingar och att Herkulesplanen skulle tankas och flyga ner till Syriens gränser för att börja flyga hit flyktingar. Men givetvis hände inget av detta. Ett litet meningslöst utspel här, ett litet icke förpliktigande löfte där, för syns skull. För Löfven & Co är ju smärtsamt medvetna om att hela asylsystemet redan går på knäna, att pengarna går åt i en rasande takt och att ladorna är tomma.

Det är ju alltid lätt att vara efterklok, men nu blir det ganska uppenbart att hela tanken med Schengen var ett feltänk. Om man går in i ett gemensamt gränsprojekt måste man ju också gemensamt ta ansvar för dess gränser. Antingen genom att ge ansvaret för bevakningen av gränserna till de stater som berörs, men då också ge dessa stater bestämmanderätten av hur asylsystemet skall tillämpas, alternativt att man gemensamt står för bevakningen av gränserna, men att man då också gemensamt beslutar om asylfrågorna. I båda fallen måste det givetvis finnas ett färdigt system över hur fördelningen av de asylsökande skall ske när deras sak är prövad. När Sverige, i den humanitära stormaktens namn, och Tyskland plötsligt gick sina egna vägar så lämpade man ju helt krasst över en helt hopplös situation till bland annat Grekland och nu också Ungern att reda ut. Man öppnade upp för en våg av emigranter som nu håller på att bli helt okontrollerbar. Och samtidigt kritiserar man de länder som måste försöka reda ut oredan. Det är väl inte så konstigt att Ungern har satt sig på tvären. Det är ju i hög grad Sveriges och Tysklands agerande som orsakat dagens kris, och nu kräver man plötsligt att resten av EU skall vara med och ta ansvar. Är det någon som är förvånad över att EU:s övriga ledare inte är så imponerade.

Inte ens här hemma är extasen så utbredd som man skulle kunna tro, och den vändning (från vad?) som etablissemanget pratar om verkar lysa med sin frånvaro. I alla fall inte om man skall tro den undersökning som Aftonbladet idag presenterade. Visserligen är svenskarna positiva till att hjälpa flyktingarna, men det handlar i första hand om att skänka pengar eller förnödenheter. 60% tycker att det är EU:s eller FN;s ansvar att ta hand om flyktingarna. Och inte har vi heller blivit märkbart mer positiva till invandring och framförallt är vi inte intresserade av en högre invandring än den vi har, snarare tvärtom. I etablissemangets lilla bubbla blåser det full storm som vanligt och precis som vanligt är de helt omedvetna om att det utanför bubblan snarare handlar om en krusning på ytan.

Kanske jag har blivit gammal och bitter, men inte är väl den senaste veckan så mycket att hetsa upp sig över? Kändisarna drar snart vidare till nästa politiskt korrekta projekt. Kvar blir de sanna eldsjälarna som i skymundan och utan allt för mycket erkännande får kämpa vidare med att försöka reda ut det kaos korttänkande politiker ställer till med. Precis som de redan gjort i flera år. Långt innan bilderna på ett drunknat barn fick hela Europa att gå i spinn. Och antagligen långt efter det att bilden är bortglömd av de stora flertalet. Jo, lite gammal och bitter har jag nog blivit. Man har ju varit med förr!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s