Ta’t lugnt, allt är under kontroll, eller?

Kontrollrum

Hallå, det verkar vara tomt i kontrollrummet!

Hur många gånger har vi inte sett Löfven eller någon av hans underordnade stå där och allvarligt tala om att det är ett allvarligt läge, Europa måste ta ett gemensamt ansvar men vi har situationen under kontroll och kan klara det här om alla hjälps åt.

För det första, hur kan Löfven och hans kompisar överhuvudtaget fortfarande tro på att Europa på något sätt kommer att hjälpa till med ett flyktingproblem som vi själva till stor del skapat? Till att börja med måste vi väl i så fall hantera våra asylansökningar som andra, ”civiliserade” länder inom Europa. Övriga länder ger t ex bara tillfälliga uppehållstillstånd till asylsökande från Syrien, tillämpar i allt högre grad principen om ”säkra länder” och snabbehandlar och och utvisar asylsökande från dessa länder så snabbt som möjligt och i övrigt håller en restriktiv linje mot asylsökande från länder där det inte råder krig. I t ex Frankrike får bara 20% av de asylsökande från Irak och Afghanistan uppehållstillstånd, till skillnad från Sverige, där närmare 80% får det. Finland har tillsvidare stoppat behandlingen av asylansökningar från dessa länder för att utvärdera säkerhetsläget. Det vore väl ganska smart om vi till att börja med testade detta. Möjligen skulle kanske migranterna då alldeles självmant börja sprida sig på ett mer ”naturligt” sätt inom EU.

Bara i helgen har det kommit 350 ensamkommande barn till Malmö. ”Vi bedömer att vi klarar helgen, men sedan behöver vi nya boenden, säger förvaltningschefen Annelie Larsson.” Man vet alltså att man kan ordna boende under de närmaste två dagarna. Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

Nästan hälften av de ensamkommande ”flyktingbarnen” har någon form av anknytning när de anländer till Sverige. Det visar sig att det i praktiken handlar om avlägsna släktingar eller bekanta som har för avsikt att utnyttja dem som gratis arbetskraft samtidigt som man kan håva in en generös ersättning för att man ställer upp som familjehem. Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

Över 40 000 migranter har sökt asyl i Sverige sedan den första 1/9, men enligt polisen har det kommit minst lika många till, som bara har ”försvunnit”. Ingen vet vart. 40 000 personer som ingen vet vart de tagit vägen, på bara drygt en månad. Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

150 000 personer väntas söka asyl under året om det fortsätter som nu (man kan ju då undra hur många andra som bara sådär lägligt samtidigt bara passar på att ”smita” in i landet utan att göra något väsen av sig). Det kommer att kosta, säger Löfven. Förvisso. I budgeten för 2016 beräknades kostnaden för drygt 70 000 asylsökande till 40 miljarder. Slutnotan för 2015 torde alltså hamna på runt 80 miljarder. Om migranterna fortsätter att komma i samma takt som nu skulle vi nästa år få välkomna ytterligare 300 000 asylsökande, snackar vi då 160 miljarder, en liten felräkning på bara 120 miljarder???!!! Fattas liksom pengar motsvarande tre svenska försvar … Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

Om det nu var så att bomber och granater slog ner i våra grannländer, tror jag nog att de flesta av oss skulle kunna tänka sig att hjälpa till på både det ena och andra sättet. Inte heller läger för några hundratusen flyktingar boende i tältläger eller modulbostäder hade nog oroat oss allt för mycket. Nog hade vi fixat att ta hand om dessa på ett acceptabelt sätt under en begränsad tid. Men hallå, vi pratar inte om ett antal flyktingar som skall tas om hand under en begränsad tid. Vi pratar om några hundratusen migranter (bara 35% kommer från Syrien och kan möjligen betraktas som flyktingar, även om de passerat många länder som kunde gett dom skydd från bomber och granater innan de nådde Sverige), som skall bosätta sig här. Som skall ha tillgång till allt från bostad, uppehälle, skola och sjukvård. Det behöver byggas drygt 400 000 lägenheter de närmaste åren för att bygga ikapp den bostadsbrist vi hade redan innan migrantinvasionen som drog i gång under hösten. Kostnaden för detta hamnar på 800 miljarder. Regeringen har skakat fram 6 miljarder. Vem skall hosta upp resten av pengarna? Vem vill bygga lägenheter till hyresgäster som inte under överskådlig tid ens kommer att kunna betala för dom. För att inte tala om all annan service som sjukvård och skolor motsvarande en stad av Helsingborgs storlek per år. Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

Retorikexperten Lena Lid Falkman tror svenska folket vill se mer empati när flyktingkrisen diskuteras. Att vi tycker debatten är för kall och distanserad. Men hallå, vilken planet lever hon på? Det är väl just lite kylighet, distans och realism som lyser med sin frånvaro i debatten. Hittills har ju allt varit en fullständig orgie i att vara mest empatisk och att leva i en drömvärld.  En stjärna på Aftonbladet verkar också ha bra koll: ”Och självklart kommer flyktingmottagande på dessa nivåer att skapa spänningar i samhället, leda till misstänksamhet på orter som likt stora delar av Sverige är extremt ovant vid saker som inte är blonda eller firar jul.” Tror hon på fullt allvar att det är detta som kommer att skapa spänningar i samhället? Det känns ju onekligen som man har situationen under kontroll!

Inte vill man måla fan på väggen, men är det verkligen någon som har kontroll?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s