Inget nytt under solen

12963551_1010407689007215_4434649291986624890_nSvårt att inte avhandla Mehmet Kaplan om man nu skall reflektera dagsaktuella händelser inom politiken och samhällsdebatten.

Att representera ett parti på den ”goda sidan” och ändå bli uthängd av både Özz Nujen och Jonas Gardell samma dag måste väl vara det närmaste en bannlysning man kan komma i den moderna världen. Ändå blev reaktionerna inom de ”fina” kretsarna förhållandevis få, åtminstone till en början. Men har man fått dessa ”tungviktare” emot sig så är det bara en tidsfråga innan något händer. Det tog ett tag att sätta snöbollen i rullning, men sen gick det desto fortare.

Historien kring Mehmet Kaplan är intressant på många sätt. I debatten framhålls det ju ofta att med utbildning och integration kommer också de mer konservativa delarna av islam att ”slipas” av. Kaplan är högutbildad (läst på universitet men ej avslutat sina studier). Han måste väl också i högsta grad anses vara väl integrerad såsom riksdagsledamot och minister i en svensk regering. Ändå tycks han ju stå för en tämligen konservativ uppfattning kring islam, med tanke på det umgänge han tycks ha och hur han och hans familj uppför sig. Att islam i västvärlden med någon slags automatik skulle gå mot en mer liberal inriktning genom att muslimer utbildas i väst och integreras verkar det alltså åtminstone inte i Kaplans fall finnas något belägg för.

Man kan ju också fundera på vilken värdegrund Kaplan verkar. När han pressas så framhåller han ju visserligen att han minsann tror på alla människors lika värde, kvinnors och homosexuellas lika rättigheter och feminism. Men om detta nu är hans personliga uppfattning, hur bekväm kan han då känna sig när han umgås med och på olika sätt deltar i aktiviteter tillsammans med trosfränder som står så långt ifrån det han själv säger sig tro på? Och om han nu står upp för denna uppfattning när han träffar sina trosfränder, skulle dom då på allvar acceptera honom och själva välja att umgås med honom och bli förknippade med honom?

Om Kaplan nu på allvar står för allt han säger sig stå för borde han ju kunnat bli den kraft som liberala muslimer samlades kring. Han tillhör ”rätt” parti, han har en stark position i samhället och borde därmed kunnat bli en stark röst för kvinnors och homosexuellas rättigheter inom det muslimska svenska samhället. Uppenbarligen är inte detta något han vill utnyttja sin inflytande till. Det är givetvis lätta att hävda att man tror på både det ena och andra. Desto svårare att omsätta det i praktisk handling när det kommer till kritan. Inget nytt under solen med andra ord!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s